Домати, краставици, зеле и картофи ще станат по-вкусни и с повече завръзи

Магнезиевият сулфат е познат под различни имена. Това са и магнезий, и калиева сол, и английска сол. Тази популярност не е случайна. Именно това вещество снабдява растенията с магнезий (17%) и сяра (13%), без да замърсява почвата с вредни вещества.

На пазара можете да намерите магнезиевият сулфат във вид на прах, който много добре се разтваря в топла вода. В студена също ще се стопи, но по-бавно. Английската сол се използва широко в медицината и в хартиената промишленост.

В градината на растенията то оказва силно въздействие, като ускорява растежа им, повишава реколтата и подобрява вкуса на плодовете. Особено добре на подобно подхранване се отзовават доматите, картофите и краставиците. Внасянето на магнезиев сулфат помага на усвояването на фосфора и калция.

Можете лесно да определите потребността на растенията по симптомите им:

– потъмняване на връхчетата и пожълтяване на долните листа на кореноплодите;

– жълти и кафяви петна, както и кафеникав край на листната пластинка;

– бели линии между жилките;

– изсъхване и окапване на листата;

– задържане на растежа и дребни плодове.

 

Правилните дози

За домати и краставици английската сол се използва няколко пъти. Първо, се добавя в почвата при предпосевната обработка в доза 10 г на 1 кв. м. Два пъти през вегетацията трябва да се внася във вид на поливка около корените, като разтворът се приготвя  от 30 г сол на 10 л топла вода. Листно можете да подхранвате културите пак с разтвор, но приготвен от 15 г английска сол на 10 л топла вода.

При картофите английската сол се прилага при засаждането на клубените в земята, като се осигуряват на всеки 1 кв. м площ по 15-20 г от прахчето.

За зелето, морковите и цвеклото английската сол също е полезна. Тя се прилага предпосевно като дозата е 15 г на 1 кв. м, а по време на вегетацията – два пъти на месец. За тази цел трябва да разтворите 35 г кристали в 10 л топла вода и да полеете около растенията. Лисно английската сол се използва за подхранване при тези култури по 20 г, разтворени на 10 л топла вода.