Касисът е много полезен плод. От него се приготвят много вкусни неща, а излишъкът може да се реализира на пазара. Това е мразоустойчиво растение, което бързо встъпва в плододаване и при добри грижи дава отлична реколта. Има няколко правила за получаването на едри и вкусни плодове.

  1. Хитра стратегия. Гарантирана реколта можете да получите, ако засадите редом няколко сорта, които цъфтят в различно време. Тогава част от тях вероятно ще избегнат пролетните мразове. Осевн това, въпреки че касисът е самоопрашващо се растение, наличието на опрашител ще позволи да получите особено едри плодове.
  2. Просторната площ. Храстите касис трябва да се садят не по-близо от 1 м един от друг. При това не трябва да се слагат много близо до оградата. От нея трябва да отстъпват поне на 1,2 м. Междуредията се правят не по-малки от 2 м. Ако намалите разстоянието, то реколтата силно ще се понижи, а и продължителността на живот на храстите ще се намали.
  3. Специалното хранене. Касисът много уважава угнилия оборски тор. От него растат огромни листа, силни филизи, но плодове такива храсти практически не дават. Затова под храстите се внася само угнил оборски тор, а също така различни фосфорно-калиеви торове. Забелязано е, че касисът дава особено големи плодове, ако няколко пъти на сезон се полива с настойка от картофени обелки. Въпросът е в това, че касисът много обича нишестето и от него плодовете се увеличават.
  4. Хитрата доставка на торове за корените. Обикновено торовете се разсипват преди разрохкване или поливане. Но най-добре е да ги разтворите във вода и да полеете растенията. Но най-хитрите стопани правят около храстите няколко отвора на дълбочина 30-40 см и там изливат разтвора с торовете. След това ямите се запълват с органика. Такъв процес по наторяване дава големи резултати. Но трябва да се стараете концентрацията да не е висока, иначе корените ще изгорят и храстите ще засъхнат. Затова на кофа вода се слага не повече от кибритена кутийка торове.
  5. Здрави храсти и профилактика. Редовно оглеждайте храстите и веднага премахвайте болните или поразените филизи, листа и пъпки. Всичко трябва да се изгаря добре. Рано напролет на храстите трябва да се устрои горещ душ, като държите лейката с гореща вода на разстояние 1 м над филизите. Провеждайте профилактични обработки на растенията с фунгициди, което ще позволи значително да намалите риска от загуба на реколтата.
  1. Добрите поливки. Касисът много обича водата. Всички корени са разположени в почвата на дълбочина от 10 до 60 см. А тъй като този слой много бързо изсъхва, то поливките трябва да се правят не по-рдко от веднъж на седмица. От това силно зависи и плододаването и размерът на плодовете. Много добре касисът реагира на капковото оросяване и на мулчирането на почвата. Нормата за поливка на всеки храст е 50 л.