Сложете рано домати, пипер и краставици. Може да отгледате и патладжан

Ако искате да отгледате малка зеленчукова градина на лоджията или дори на перваза на прозореца, сега е времето, в което да се заемете с това. Краставици, домати, пипер, отгледани от самите вас, безусловно, ще бъдат с най-вкусните плодове и в периода на цъфтеж и плододаване ще украсят интериора ви. Сега ви представяме главните тайни за грижите за “домашната” зеленчукова градина. Сега има достатъчно светлина и топлина около прозореца и ви е нужно само желание и търпение за това.

Ще ви запознаем с културите.

 

Хрупкави краставици

Краставиците са най-разпространеният зеленчук, който може да се отгледа на прозореца у дома. Те растат бързо и сега могат още по-смело да се отглеждат от семена. При избора на сорта трябва да предпочетете самоплодните оранжерийни хибриди. Саксиите за растенията трябва да бъдат не по-малки от пет литра, най-добре десет. На дъното задължително трябва да има дренаж от керамзит или глинени парчета. Почвата трябва да е рохкава, плодородна и не кисела.

Добавете на 10 литра субстрат 1-2 чаши дървесна пепел. Семената е желателно да се накиснат, а след това да се засеят по едно в саксия. Добре е да заселите краставиците на източен прозорец. Краставиците добре растат и плододават при повишена влажност на въздуха. Поставете на перваза съд с вода и овлажнявайте с пулверизатор с нежни пръски, така че на листата да не остават капки.

Погрижете се за шпалир, за да може лианата да украси красиво прозореца. В долните 4-6 възли трябва да отделите страничните филизи и женските цветове. Останалите странични филизи трябва да се намалят.

Внимателно прочетете препоръките на пакетчето със семена. Всеки сорт има особености.

Сочни домати

Доматите все по-активно се наместват на прозореца. Селекционерите са въвели много сортове домати, които са специално за отглеждане в стаята. Те се отличават с компактните си размери и високата декоративност. Плодовете им са дребни, но са много вкусни и ароматни.

Саксията за растението трябва да се голяма, да има добър дренаж, а почвата да е хранителна. Доматите не обичат влажния въздух, не трябва да ги опръсквате. Поливайте почвата при високи температури в помещението ежедневно, в мрачни дни – веднъж на седмица.

По време на цъфтежа клонките трябва леко да се стръскват за по-добро опрашване.

Не трябва да берете доматите неузрели. Когато узреят на храста, те стават ароматни и сочни. Именно това не ни достига в купените домати.

На перваза на прозореца прекрасно растат и роднините на доматите – патладжаните.

 

Ароматен пипер

Пиперът е истинска находка за миниатюрната зеленчукова градина. Особено лютият. Той има компактен храст и разноцветни ярки дребни плодове. Дори само да се наслаждавате на растящия като шикозен букет пипер, ползата пак е голяма. Плодовете могат да се изсушат и едно растение напълно да удовлетвори вашите нужди от люти чушки.

Ако искате да отгледате сладък пипер, едно растение няма да ви е достатъчно. Можете да си купите готов разсад или сами да си произведете. Изберете сорт с дребни плодове. Красиво изглеждат на един прозорец храстчета с разноцветни чушки. Не трябва обаче да смесвате лютия и сладкия пипер. Най-добре е да ги настаните в различни стаи. Иначе плодовете на всички храсти могат да станат люти.

Главната нужна на пипера е рохкавата почва. Корените трябва да дишат. Не прекалявайте с поливането и често, плитко разрохквайте почвата. Поливайте само с топла вода. Ако температурата е висока, сутрин и вечер опръсквайте листата.

5 малки тайни

  1. Изберете си дребноплоден, но високопродуктивен хибрид и сорт. На малка площ растението трудно ще изхрани големи плодове, те се получават малко или пък са недозрели. Малките плодове зреят постепенно и на всеки два дни вие ще можете да берете плодове за вечерята си.
  2. Не допускайте пресъхване на почвата. Растението може да хвърли цветовете и завързите. Ако нямате време да следите за влажността на почвата, направете си “поливна система”. Вкопайте в почвата пластмасова бутилка, като направите в нея няколко отвора. Корените ще получават постоянно влага, а отгоре почвата няма да се покрива с кора.
  3. Защитете растенията от слънцето. Изгарянията на листата и реколтата значително може да се понижи и външният вид да се развали, ако растенията са на южен прозорец. 4. Не злоупотребявайте с торовете, дори и да са органични.
  4. Не заставяйте растенията да си съперничат. Ако засадите в една саксия два корена, няма да увеличите реколтата, а напротив, може изобщо да не получите.

Ако излишните растения нямат място, по-добре да ги изхвърлите и тогава ще имате щедра реколта.