Ако искате да си отгледате екологично чисти малини, то тогава можете да разчитате на два сорта, които се препоръчват от Института по земеделие в Кюстендил. Това са сортовете „Виламет” и „Люлин”. Схемата им на засаждане предвижда разстояние от 2,5 м в реда и поне 50 см между редовете. Изчисленията сочат, че за декар малинова градина ще са ви необходими около 800 растения. Искате ли да поливате по-добре малините, най-хубаво е да си сложите капково напояване. За торене трябва да осигурите по 10-15 кг на декар азот, 8-10 кг суперфосфат и около 15-16 кг калиев тор. Поддържайте почвате в междуредията във вид на черна угар.

Основните болести, от които трябва да пазите малиновите насаждения, са различните видове фузарийно гниене, а неприятелите, които могат да се настанят в градината ви, са малинов агрилус, малиново комарче и малинов короебус. За да избегнете заразите, специалистите препоръчват за отглеждане на малините да използвате повдигната леха.

Чистото отглеждане на малини ще позволи да намалите пръсканията с биофунгициди и инсектициди. От Института по земеделие в Кюстендил пресмятат, че за един сезон могат да бъдат достатъчни три комбинирани пръскания с избрани препарати, за да се гарантира добра реколта от биомалини.

При използване на сортовете малини „Вилемет” и „Люлин” всеки стопанин може да си върне инвестицията много скоро. За 1 дка от сорта „Виламет” сметката показва 2210 лв на декар разходи, а при „Люлин” – 2376 лв/дка. При първия сорт обаче ще получите малко под 2 лв възвращаемост на всеки вложен 1 лв, докато при втория – над 2,30 лв за всеки лев инвестиция.