Дори ягодите да не са взискателни растения, ако искате да получите реколта от големи сочни плодове, при това в голямо количество, е нужно да отделяте на културата повече внимание. Ето как да подхраните ягодите.

От многото вещества, които са нужни на ягодите, йодът има голямо значение. Той взима участие в синтеза на протеини и аминокисели, от които зависи колко и какви по размер и вкус ще бъдат плодовете. Освен това торенето на основата на този елемент значително понижава риска от заболявания по културата. Благодарение на това ягодите успяват да усвоят азота от почва, който пък им помага за растежа и развитието.

Торенето трябва да се направи още със събуждането на растенията през пролетта, можете да повторите това и по време на плододаването.

На всяко храстче трябва да осигурите по 400-700 мл от течния тор, като внимавате да не заливате самите растения. Използвайте лейка със сито. За течността трябва да пресеете 100 г дървесна пепел и да я залеете с гореща вода. Поставете я на студено място за 5-6 минути. В кофа с обем 10 литра налейте топла вода и сипете пепелния разтвор. Разбъркайте. Водата не трябва да е прекалено гореща. Добавете в кофата и 10 капки йод и отново разбъркайте добре. Прилагането на разтвора трябва да се направи задължително след разбъркване.