Да се оцени ползата от скромните на вид стръкчета пшенични кълнове е действително сложно. Днес ще поговорим именно за това. Скромните малки листенца на пшеничните растения по-скоро приличат на млада трева, отколкото на разкошна храна, но силата на свежите сочни стръкчета пшеница е широко известна и се цени високо по целия свят. Тънките листенца се явяват натурални панели на слънчевата светлина – те поглъщат лъчите и я преобразуват в един от най-жизненоважните източници на енергия: хлорофила. А хлорофилът по своя химичен състав е близък до кръвта на човека и затова се явява сериозен материал за кръвотворенето, имайки при това и очистващи и оздравяващи свойства за организма като цяло. Покълналата пшеница се явява източник на аминокиселини, ензими, витамини и минерали.

Защо трябва да ги използвате: свежите сочни стръкчета пшеница са необичайно хранителни и са способни да ви помогнат съществено, като се борят с токсините. Покълналата пшеница е отлична витаминозна добавка при очистване със сокове. Съветваме ви, когато опитвате за първи път подобни сокове с пшеница, да ги консумирате на празен стомах – така ще максимизирате поглъщането на хранителни вещества. Зелените листенца на пшеницата се съчетават с малко количество пресен ябълков сок. В последващите часове пийте много вода. Покълналата пшеница намалява киселинността в организма и се смята, че тя има и антибактериално въздействие. Тя помага при заздравяването на кожата, нормализира дишането и стомашно-чревния тракт, възстановява детеродната функция. С две думи, сокът от пшенични кълнове е още един начин да оздравите тялото си!

Сложете ги на прозореца

Идеята да отгледате пшеница на перваза на прозореца си е много симпатична. Разбира се, едва ли ще можете да отгледате такова голямо количество, че да си направите чаша сок, но за сметка на това тя ще радва децата ви – ще имате собствена ливада в дома си. Пшеницата расте бързо и всяка сутрин малчуганите ще проверяват колко зелена тревичка е пораснала за едно денонощие.