Листата и дръжките на ревена са една от първите полезни зеленини, които можете да намерите в градината. През пролетта ревенът може да замени ягоди и плодове, при това във време, когато градината все още цъфти. Дръжките на ревена съдържат голямо количество витамини и минерални вещества. А младите листа могат да се използват за пресни супи.

Ревенът е подходящ и за приготвянето на сладко, кисели, желета, пюрета, мармалади, сок, който се използва вместо оцет.

Имате възможност да си засадите ревен? Садете, няма да съжалявате. Това е непретенциозно растение, което от втората-третата година ще плододава в ранни срокове. Размножава се чрез делене на храста. За тази цел старите храсти се разделят на няколко части с корени. Садят се и под короната на дървета. Много слънце не е нужно на тази култура. Но ако нямате такава възможност, можете да размножите растението и чрез семена. Те се държат 3-5 дни във вода, след това се слагат на влажна тъкан и се държат така, докато не покълат. За засаждане семената се слагат в малка леха с песъклива почва или богата на угнил оборски тор. Редовете трябва да са на 30 см един от друг, а семената се слагат в реда през 10-15 см. Когато храстите израстат и укрепнат, те се пресаждат на постоянното им място. Там разстоянието между храстите е 80-100 см.

Не забравяйте, че ревенът обича водата. Ако не достига влага, той ще отслабне и няма да даде толкова дръжки, но няма да загине, дръжките ще загрубеят и няма да са особено вкусни.

За да получите нежни дръжки, трябва да загърляте. Такива дръжки избледняват и са особено нежни.

Храстът на ревена ще живее около 10-12 години, след което трябва да го разделите на части и да го засадите в свежа почва. Събирайте реколтата, когато дръжките достигнат 20-30 см. Те не се режат, а се чупят, като наведнъж не се взимат повече от 3-4 от най-едрите. Ако се появят цветоноси и не са ви нужни семена, трябва да ги изрежете, за да не отслабват растението.

Спрете с прибирането на дръжки през юли, до октомври храстът ще окрепне. В края на октомври-ноември всички листа се откършват и под всеки храст се внася по кофа угнил оборски тор и 100 г минерален комбинират тор. След това храстите се подготвят за зимен покой.