Нарцисите – тези прекрасни цветя, ще станат ваша гордост и ще са достойни за възхищение, ако се грижите правилно за тях.

Пролет. След стопяването на снега нарцисите се освобождават от укритието. Обикновено те цъфтят през април-май, но това може да се случи по-рано, ако в края на март почистите снега, махнете укритието от лехите и поставите найлон над растенията на конструкция.

След цъфтежа нарцисите се поливат още две седмици – в това време в луковиците се натрупват хранителни вещества. Трябва да разрохкате почвата наоколо, за да може да постъпва въздух до корените, но го правете внимателно – не по-дълбоко от 2 см.

Лято. Пресаждайте нарцисите веднъж на 3-4 години. Изкопавайте ги в началото на юли. Отбирайте здравите, почистете ги. Разделете гнездата, измийте ги, дръжте ги за 30 минути в разтвор на калиев перманганат, просушете ги на сянка, приберете ги за съхранение до есента.

Ако не изкопаете луковиците, то трябва да махнете изсъхналите листа и да разрохкате земята, за да не се появяват плевели. През втората половина на август възобновете поливането, тъй като растат корените.

Есен. Преди засаждане огледайте луковиците, отделете повредените, меките и потъмнелите, дръжте отбраните за 30 минути в 1% разтвор на калиев перманганат. Засадете ги през октомври, на дълбочина, равна на тройната височина на луковиците. Преди студовете мулчирайте нарцисите с торф или листа на слой 10 см.