Едролистната хортензия е цвете, което се нуждае от добро укритие през зимата. Въпросът е в това, че тази красавица цъфти на филизите от миналата година, затова те трябва да са надлежно защитени през студените месеци. Ако през есента цветните пъпки измръзнат, то през следващата година едва ли ще се радвате на пищен цъфтеж.

Подготовката за презимуване на едролистната хортензията започва отрано, обикновено през октомври. Първо трябва да се изрежат всички долни листа до средата на храста, горните петури не се пипат. Така ще помогнете на вдървесиняването на филизите. Можете да наторите растенията, като им осигурите фосфорно-калиеви торове: на 1 кв. м внесете 40-60 г суперфосфат и 25-30 г калиев тор. В края на октомври-началото на ноември можете да започнете с укриването на растенията, но през тази година това можете да сторите и сега. Храстите трябва да се вържат, като клонките се съберат към центъра му, и се укриват с нетъкан материал.

Метловидната хортензия, обратното, цъфти на филизите, които са от текущата година. Затова, ако през зимата измръзне горната част на филизите, то не се притеснявайте, това няма да окаже влияние на цъфтежа на храста. Тази хортензия може да зимува и без укритие. За да съхраните обаче кореновата система на храста, се препоръчва през есента да ги загърлите с почва, торф или угнил оборски тор на слой с дебелина 15-20 км.

Източник: Агрозона