Райската ябълка е вкусен и полезен продукт, който подобрява работата на стомаха и извежда от организма шлаката и токсините.

Много хора не обичат райската ябълка заради неприятното чувство при консумация на все още неузрелите плодове. Дори в много европейски страни дълго време райската ябълка е украсявала само градината, докато не е било установено времето на узряване на плодовете. Неприятното усещане се дължи на съдържанието на танин. Когато плодовете узреят напълно, това свойство се губи. Зрелите райски ябълки са много вкусни, сладки, съдържат много необходими и полезни вещества. Те са богати на глюкоза и захароза (до 25%), протеин, мазнини, витамин С, съдържат натрий, калций, магнезий, желязо, калий.

От древни времена е известно, че райската ябълка е полезна за укрепването на здравето на сърдечно-съдовата система и пир хипертония. Глюкозата храни сърдечния мускул, а витамин С укрепва стените на съдовете. Освен това плодовете оказват общоукрепващо действие и имат тонизиращи свойства. Подобряват апетита, успокояват нервите, повишават работоспособността.