Растения могат не само да почистват въздуха в стаята и да радват очите на двора, но и да подобряват настроението и да облекчат депресията. Представяме ТОП-8 растения, които ще променят живота ви към по-добро.

1. Лавандулата  е прекрасен природен антидепресант, който се използва за поддържане на нервната система, облекчаване на главоболието и подпомага справянето с безсънието. Проучването показа, че миризмата на лавандула действа успокояващо и намалява пулса при стресови ситуации.

2. Физалис (physalis)  – растението с ярки плодове подобрява настроението първо с атрактивния си вид, освен това спомага за справяне с безсънието и облекчаване на депресията. Според различни проучвания има намаляване с 72-79,2% на депресията при пациенти с хроничен стрес, които държат около себе си физалис  .

3. Мента  – нейният аромат повишава настроението, продуктивността и подобрява паметта. След ароматерапия с мента сънливостта намалява, умората и вълнението също спадат.

4. Роза  – само гледането на розата (за няколко минути) е достатъчно, за да намали стреса, да подобри настроението и стабилизира психологическото здраве.

5. Жасмин  – излъчва аромат, който намалява тревожността и подобрява качеството на съня.

6. Риган – преди всичко това растение е полезно като се яде. Риганът съдържа вещества, които се борят с депресията, умората и тревожността, а също така има антимикробни и противоракови ефекти.

7. Розмарин  – не само подобрява качеството на въздуха в помещенията, но също така има благоприятен ефект върху паметта. Растението също може да облекчи умората и страха, подобрява съня, като понижава нивото на кортизола в кръвта.

8. Босилек  – има успокояващ ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система.